Din varukorg är för närvarande tom!
Ett välbalanserat mineral utan kalk
Sedan början av 2000-talet har det hos J-O Brink funnits en tanke på att skapa reda i en lite komplex del av lantbruket. Efter många turer hit och dit känns det nu som att det äntligen börjar ta form på riktigt. Jan-Ove Brink berättar med tillförsikt om den senaste nyheten i verksamheten.
Den senaste nyheten är att vi ska satsa lite mer på mineraler, vilket har varit en ständig punkt i säkert femton år. Genom Keenan jobbade vi med vårt system som går ut på att vi bygger foderstater där vi maximerar vomfunktion och utnyttjar hemmaproducerat foder så långt det är möjligt. Då behöver vi bara köpa in det vi inte kan odla själva, helst via rena råvaror som vi har kontroll på. Så jobbar vi fortfarande.
En sak som var lite svårare att ha full kontroll på, i varje fall i praktiken, var det här med mineraler. Det fanns en massa olika varumärken som dessutom ofta ändrade sina sortiment. Ofta hade gårdarna till exempel en säck med kvigmineral, en med sinkomineral, en med kalk, salt och så vidare. Det var kanske fyra fem olika påsar som skulle räknas på och fördelas rätt och det är klart att det var lite krångligt och lätt kunde bli fel någonstans i kedjan.
För att beskriva vad problemet bestod i och hur man bäst skulle arbeta för att åtgärda det, börjar Jan-Ove med att ringa in de mest typiska, mineralrelaterade problemen såsom kalvförlamning, efterbörder och dräktighetsbekymmer. För att såväl åtgärda som förenkla och förbättra tog J-O Brink tillsammans med Keenan fram ett väl balanserat mineralrecept som byggde på bra råvaror. De bad ett mineralföretag att följa receptet och på så vis fick de fram en produkt de kunde rekommendera till sina kunder.
Mineraler gav mersmak
Tanken med receptet hade ingen grund i ekonomisk vinning. Det primära var att få fram ett fungerande mineral på marknaden och det faktum att det togs emot väl och gav bra resultat gav mersmak på mineraler hos J-O Brink.
– Det funkade väldigt bra faktiskt. Nu hade man ett välbalanserat basmineral och tillsatte foderkalk. Det där rullade på, förenklade vardagen för oss och kunden samtidigt som det gav bra resultat på gårdarna. Jan-Ove betonar att just mineraler är en komplex bit inom lantbruket; komplext för folk i allmänhet men även för dem som jobbar med det varje dag. Han upplever dessutom att det finns en tendens i branschen att göra det ännu mer komplext, för att det ska vara svårt att se igenom.
– Det har varken vi eller kunderna nytta av, vi vill istället att det ska vara så enkelt som möjligt.
Grus i maskineriet för mineralsatsningen
Det ursprungliga receptet som J-O Brink tagit fram ändrades i samband med att mineralföretaget bytte ägare. Från att det var väldigt bra i femton år så funkade det helt plötsligt inte längre och behovet av bra mineral återuppstod. J-O Brink ville kunna lita på att det inte trixades med mineralerna och valde att själva ta kontrollen över saken. De släppte samarbetet med mineralföretaget och satsade istället på att göra en ny och uppdaterad version av sitt recept, där man dessutom så långt det var möjligt använde biologiska mineraler. Som tur var kunde de ta hjälp av Alltech, företaget som äger Keenan och vars kärnverksamhet är inriktad på biologiska mineraler. Här fanns både kompetens och bra råvaror att tillgå och dessutom en genomgående förståelse för hur industrin runt mineraler fungerar.
Från testrecept till dagens friska kor
De bad Alltech att göra en sammansättning utifrån det gamla receptet, fast nu med biologiska mineraler. Biologiska mineraler har avsevärt högre upptagbarhet och lagras i kroppen i större utsträckning än icke biologiska. Alltech fick sedan i sin tur en tredjepartsaktör att legoblanda mineralerna, vilket innebär att de bara blandar produkten men inte kan göra några förändringar för att påverka priset etc. Jan-Ove ville själv testa produkten för att kunna utvärdera hur pass bra den fungerade. Det hade varit en del trassel med kalvförlamningar och efterbörder så han testade och det tycks ha slagit väl ut.
– Det är nu sex månader sedan och jag ser att det funkar, till och med snäppet bättre än det gamla receptet. Vid till exempel tvillingkalvning som är ansträngande för kon kan jag se att det träffar ännu lite bättre än det gjorde tidigare.
J-O Brink har nu tagit nästa försiktiga steg i utvecklingen med mineraler och breddat sig till några andra gårdar som nu fått sina första leveranser. Tanken är att man testar och ser hur det går.
– Träffar det rätt är det fantastiskt, säger Jan-Ove med försiktig framtidstro i rösten.
Balanserat mineral i flera varianter
Grundprincipen för J-O Brinks mineralblandning är ett välbalanserat mineral utan kalk. Foderkalk tillsätts separat och som potentiell kund är man alltid välkommen att ställa frågor och prata igenom sina val för att förstå den strategi som ligger bakom mineralsortimentet.
Jan-Ove berättar att mineralet kommer att finnas i fyra olika varianter och säljas i säckar om 25 kg eller 1000 kg. Basvarianten, som utöver mineraler även innehåller foderjäst, är för traditionella mjölkproducenter och så finns det en ekologisk variant av basvarianten. Dessutom finns en blandning med samma mineraler fast med tillsatta toxinbindare, samt en ekovariant av denna.
– Det passar till i princip alla gårdar, även om ett fåtal gårdar såklart kan ha någon speciell brist som kan kräva tillsatser av något slag.
J-O Brinks mineralblandningar kommer att säljas via en webbshop som länkas till hemsidan. Utöver dessa finns även foderkalk och fodersalt att köpa.
Följande mineralblandningar kommer att finnas till försäljning:
• Brink Supply Mineral
• Brink Supply Mineral Binder
• Brink Supply Mineral EKO
• Brink Supply Mineral Binder EKO