Din varukorg är för närvarande tom!
Recow
När vi i början av juni fick möjlighet att resa med Peter Samuelsson från Hencol för att träffa några kunder som använder Hencols vågstation och managementsystemet LiveStock Planner, besökte vi bland annat Hagshultskossorna
– en spännande verksamhet som producerar svenskt hållbart kött av hög kvalitet från pensionerade mjölkkor. Haghultskossorna är Sveriges första och enda kopensionat. Företaget producerar gräsbeteskött från pensionerade mjölkkor och konceptet kallar de recow.
På den vackra gården i Småland möter Carl-Johan Bertilsson, delägare i Hagshultkossorna, upp oss för att ta oss på en rundtur. Carl-Johans energi och engagemang för verksamheten lyser igenom direkt.
Historien om Hagshult
Carl-Johan börjar att berätta om Hagshults historia: sockennamnet Hagshult dyker upp för första gången i skrift år 1259 men stavas då Hagsiohylta. Mangårdsbyggnaden Gräshults södergård (Carl-Johans gård) byggdes 1816. Carl-Johan är femte generation på gården och han tog över verksamheten 2001. Då hade han redan fem år tidigare startat företaget ”Bioenergi o Lantbruk i Gräshult” (Bio-lant) och startat handel med träpellets. Samma år som han tog över gården utökade han verksamheten med lantbruk samt uppfödning av tjurar för köttproduktion. 2005 utökades verksamheten ytterligare i Bio-lant med timmertransporter. Under en semester föddes idén om kopensionatet och 2016 startade Carl-Johan Bertilsson tillsammans med sin fru Ulrica Björnhag Hagshultkossorna.
Recow
– När mjölkkor inte längre levererar på topp flyttar de till oss, i stället för att åka till slakteriet. Vi samarbetar med Torsjö säteri, utanför Eksjö och eftersom alla våra kor är födda och uppväxta på samma gård behöver vi inte vara rädda för smittor och kan därmed minska antibiotikaanvändningen.
Hos oss bygger korna muskler och fett. Resultatet blir ett kött med mycket smak och vi levererar köttet till landets främsta köttgrossister och restauranger, samt lådor för avhämtning till privatpersoner. Korna fungerar som naturvårdare och köttet är klimatcertifierat, berättar Carl-Johan.
I stallet finns en mjuk djupströbädd som fylls på 2 gånger om dagen och de går in och ut som de vill. På ängarna utanför finns gott om plats. Fodret odlas på gården och man arbetar för att ta så lite mark i anspråk som möjligt. Var femte vecka skördar Hagshult och de mäter gräset regelbundet för att få det så optimalt som möjligt.
Mindre stress med ny teknik
Alla stressiga moment undviks så långt som möjligt i produktionen. Att korna väger sig själva med hjälp av Hencols vågstation är en sådan lösning.
– Jag gillar teknik när den används på ett effektivt och klokt sätt. Vågstationen tar inte bara bort stressen för korna utan också farliga moment och tidskrävande arbete för människan. Samtidigt får vi realtidsdata på vikten via LiveStock Planner på datorn och vi kan se och mäta att korna ökar i vikt som de ska. Det gör det också lättare att planera framåt. Andra exempel är automatisk utfodring så att korna alltid har tillgång till färskt foder och kameror för att se att allt är lugnt i stallet och korna mår bra, säger Carl-Johan.
När det är dags för korna att lämna gården programmerar Hagshult automatiska grindar. När de kor som valts ut passerar genom grinden öppnas med automatik ytterligare en grind som släpper in dem i en box där de stannar i lugn och ro tills djurbilen anländer dagen efter.
– Fördelen med att de bildar en liten egen grupp är att de då hinner rangordna sig. På morgonen när vi öppnar för djurbilen går ledarkon, följd av de övriga själva lugnt ombord på bilen utan att bli stressade eller oroliga, säger Carl-Johan.
Entreprenör och säljare ut i fingerspetsarna
När den spännande rundturen är färdig får vi alla ett paket Krögartalg från gården. Ytterligare ett exempel på hur Hagshult arbetar med att ta vara på hela djuret och tänka cirkulärt.
– Ni kommer att gilla det. Fettet från äldre, gräsätande kor är rikt på Omega-3 och får också en bättre balans mellan fettsyrorna omega-3 och omega-6. Det har många användningsområden och kan användas både som smaksättare och att både steka och fritera i, säger Carl-Johan. Det märks att Carl-Johan är stolt över verksamheten, och det har han all anledning att vara. Att djurens välmående står i centrum är även för oss, på J-O Brink, den viktigaste ledstjärnan. Vi lämnar gården med inspiration från en riktig entreprenör.
Om Haghultskossorna
- 54 ha åkermark och 11 ha betesmark
- Cirka 70 kor i besättningen
- Djuren utfordras endast med eget ensilage och allt foder odlas inom en radie av 2 km.
- Certifierade enligt Svenskt Sigill IP Nöt, Klimatcertifierade
- Arbetar aktivt enligt CowSignals idéer.