Din varukorg är för närvarande tom!
Martin Andersson Lantbruk: Fokus på kalvar
Inte rädda att prova sig fram
Martin Andersson & Ann Charlotte Blomsterberg driver tillsammans Martin Andersson Lantbruk, en gård med nötproduktion. Efter att tidigare drivit en maskinstation kom de fram till att det var nötproduktion de ville satsa på. Idag har de ca 700 tjurar och förmedlar ca 100 avvanda djur om året. På gården i Laholm är man inte rädd för att prova sig fram och Martin och Ann-Charlotte är överens om att inte bromsa i uppförsbacke.
700 årsdjur
Martin och Ann-Charlotte startade sin maskinstation 2005. I huvudsak körde de rundbalar och flytgödsel. När de 2018 fick förslaget att arrendera en gård med nöt- och tjuruppfödning, nappade de på erbjudandet. Med tiden blev det dock lite för mycket med både maskinstationen och uppfödningen. Eftersom nötproduktionen var vad de ville satsa på tog de beslutet att sälja maskinstationen. Sedan dess har de på tre år dubblat antalet årsdjur till 700.
J-O Brink forderrådgivning och KEENAN foderblandare
Martina ”Tina” Schmidt Detlefsen som jobbar på J-O Brink Sweden, var foderrådgivare åt den tidigare lantbrukaren som drev gården. Hon har fortsatt samarbetet med Martin och Ann-Charlotte efter de tog över gården.
– Vi trivs väldigt bra med Tina och är mycket nöjda med foderrådgivningen. Både vi och Tina har många idéer som vi bollar och sedan provar vi oss fram. Det fanns också en KEENAN mixervagn på gården som är väldigt bra, säger Martin.
Svinhus blev kalvstall
Paret har ett stort fokus på småkalvarna och en av de största förändringarna som de har gjort på gården sedan de tog över är bygga om ett gammalt svinhus till kalvstall. Det har lett till både mindre lunginflammationer friskare djur och bättre tillväxt.
I kalvstallet är det tyst och lugnt bland kalvarna. De ligger och sover eller vilar utan stress. Det är svårt att förstå att kalvarna bara i varit i stallet knappt ett dygn. Stallet är ljust och luftigt, och här förekommer varken maskiner eller mycket spring.
– De som går till slakt nu har varit i det här stallet och tillsammans, och med vaccin har vi gått från tolv anmärkningar till två på slakteriet. Det tar ju lite tid innan det resultatet visar sig, men vi är verkligen jättenöjda med ombyggnationen, säger Ann-Charlotte.
En lugnare period
– Vi har haft en lugnare period med färre kalvar vilket har varit ganska skönt och kalvarna mår bra och har fin status. Samtidigt har vi lämnat och sålt en hel del kalvar, berättar Ann-Charlotte och fortsätter:
– Det är bra när det är mindre tryck. Kalvarna mår bättre, är friskare och resultatet blir såklart bättre. Om trycket varit högt brukar det märkas på kalvarna att det inte kommit igenom sin första period lika bra.
Sjunkande köttpriser
När mjölkpriset ökar kan det vara lätt att tänka att man ska gå från kött till mjölkproduktion, men priserna kan ändras snabbt.
– Man behöver vara med när det är dåligt för att vara med när det går bra. Det tar långt tid, ungefär 15-16 månader, för ett slaktdjur att bli klart: Det är inte som ett slaktsvin som tar tre månader. Det går alltså inte att snabba på processen med att ta in kalvar, säger Martin.
Ökade foderpriser
Just nu ändras även foderpriserna snabbt. Ett pris gäller i två veckor och sedan är det ett annat.
– Det mjölkpulver vi använder brukar vara billigt men det har blivit dyrare, men det spelar ingen roll, jag byter inte ändå. Vi har testat att byta en gång det blev inte alls bra och man förlorar i andra änden. Jag tror att man ska hålla huvudet kallt och fortsätta med det som fungerar bra även om priserna stiger, konstaterar Ann-Charlotte och fortsätter:
– Vi försöker istället att ta hem någon extra pall när vi beställer för att spara på frakten. Med den volymen vi gör av med är 50 öre per kilot mycket pengar. Här handlar det ju inte om hinkar man blandar, utan säckar.
Framtidsplaner
– Vi hoppas kunna köpa gården vi arrenderar och utöka produktionen. Tiden får utvisa hur mycket vi utökar. Idag förmedlar vi 100 avvanda djur om året som vi själva hade kunnat föda upp, men som vi har inte plats till, berättar Martin.
– Det har också betydelse för hur mycket djur man får tag i. Sedan måste priset på det vi producerar hänga med för att vi ska kunna känna att vi vågar satsa, fyller Ann-Charlotte i.
Tips till andra som vill start och driva köttproduktion?
– Det går inte att bromsa i en uppförsbacke och vi tänker att vi alltid kan bli bättre på det vi gör. Om jag skulle tipsa om något till andra så är det också aldrig vara rädd för att prova nya saker, svarar Martin och tittar på Ann Charlotte.
– Ja, och att aldrig vara nöjd, det är bra, säger Ann-Charlotte och skrattar.
I november 2023 när tidningen ges ut har paret köpt gården. Stort grattis!